BOTOX

Botox (eller Botulinumtoxin typ A) är ett läkemedel och används både i medicinskt syfte vid t.ex. huvudvärk och tandgnissling samt vid estetiska syften och då framför allt för att bli av med rynkor.

Behandlingarna utförs av en legitimerad Sjuksköterska som kontinuerligt utbildar sig inom området.

Kliniken har en ansvarig läkare och full patientförsäkring.

INFORMATION

Vad är Botox?

Botox – eller Botulinumtoxin typ A som det egentligen heter – är ett läkemedel och används både i medicinskt syfte vid exempelvis huvudvärk och tandgnissling samt vid estetiskt syfte och då framför allt för att bli av med rynkor.

Läkemedlet botox har en avslappnande effekt på musklerna och verkar genom att det blockerar nervimpulser till de muskler som injiceras med ämnet. När musklerna inte kan kontraheras lite starkt som de vanligen kan får man resultat i form av slätare hud samt minskat synliga rynkor. Botox är idag en av de mest effektiva behandlingarna för rynkor.

Vilken Botox använder vi på kliniken?

Vi använder botox, vistabel och ibland även bocotoure. Botox och vistabel är samma läkemedel men har olika namn beroende på vilken storlek de kommer i. 50enheter kallas för vistabel och 100 enheter kallas för botox.  

Är Botox verkligen ett farligt nervgift?

Man kan ibland höra talas om att botox är ett farligt nervgift med stora risker. Botox som används i estetiskt syfte är renat och används i väldigt små doser som inte har någon påverkan på hälsan så länge det hanteras av kunnig vårdpersonal. Botox är ett beprövat läkemedel och har använts sedan 1982 t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet inom sjukvården.

Kan alla använda Botox?

Om man lider av muskelsjukdomar ska man konsultera sin läkare först. Om man använder antibiotika eller andra läkemedel som påverkar nervsignaler i muskler bör man undvika Botox. Man ska heller inte behandlas med Botox om man tidigare har visat sig överkänslig, vilket är extremt ovanligt och inget vi mött tidigare på vår klinik. Botox skall inte användas under graviditet och bör heller inte användas under amning. Om du har en infektion vid det planerade injektionsområdet ska du avvakta med behandlingen tills det läkt ut.

När ser man resultat?

Efter några dagar börjar man se resultat som gradvis ökar. Det tar mellan 10-14 dagar innan man får full effekt och kan se sitt slutreltat.

Hur länge håller botox?

Vanligtvis sitter effekten kvar i ca 3 månader men kan hålla upp till 6 månader om man har svaga muskler. Vid behandling av armhålorna mot svettning kan det hålla allt ifrån 4 månader upp till ett år. Effekten beror på behandlingsområde samt individuella skillnader såsom ålder och livsstil samt hur starka muskler man har. Ett bra exempel är att effekten vanligtvis håller kortare tid på män då de i regel har starkare muskler. Vill man att effekten från botox ska hålla i längre bör du få behandlingar regelbundet. Dessutom bör du helst inleda behandlingen innan rynkorna blir för djupa då de blir svårare att behandla. Om rynkorna är väldigt djupa kan man dock kombinera med fillers för att maxa resultaten.

Finns det biverkningar med Botox?

De vanligaste biverkningarna är att området rodnar och svullnar lätt i några minuters tid. Blåmärken är relativt ovanligt vid botoxbehandlingar. Ett fåtal kunder kan uppleva huvudvärk i några dagar efter behandlingen.

I vissa väldigt ovanliga fall kan botoxen sprida sig till andra muskler än de man behandlar. Detta kan leda till hängande ögonlock eller asymmetrier. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna efter behandlingen.

Hur går en botoxbehandling till?

För varje botoxbehandling du bokar med oss avsätts 30 minuters tid och varje besök inleds med en konsultation. Du fyller även i en hälsodeklaration innan behandlingen.

Därefter tar själva behandlingen ca 10 minuter och efteråt kan du fortsätta din dag precis som vanligt. De flesta biverkningarna från botox sker under första dagen eller ett par dygn efter. Vanliga biverkningar är kopplade till injektionsstället, såsom rodnad, svullnad, irritation, klåda och stickningar. Vissa får även huvudvärk under dagarna precis efter behandlingen.

I vissa väldigt ovanliga fall kan botoxen sprida sig till andra muskler än de man behandlar. Detta kan leda till hängande ögonlock eller asymmetrier. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna efter behandlingen.

Gör behandlingen ont?

Behandling med Botox kan sticka till men är inte särskilt smärtsam. Behandlingen görs med en väldigt tunn nål och går snabbt. Du har ingen smärta efter behandlingen heller.

Om man har använt Botox länge,
kan huden bli slapp?

Nej, det är tvärtom. Botox är ett muskelavslappnande medel som minskar bildning av rynkor. När du använder botox över tid hinner du vara rynkri länge vilket leder till slätare hud och att du skjuter upp föråldringsprocessen till senare. Botox är ett fantastiskt medel att använd i förebyggande syfte mot rynkor.

Kan man utföra Botox när man är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte injiceras med Botox om du är gravid eller ammar. Botox är ett läkemedel och kan gå över till barnet.

Kan jag träna efter man behandlats med Botox?

Själva botoxen är kvar i kroppen i ca två dygn och kan under den tiden flytta på sig om man är oförsiktig. Därför behöver man vänta 2 dygn med att träna men även med att dricka alkohol då även alkohol påverkar blodcirkulationen. Om man inte är försiktig kan man få oönskade effekter.

Tappar man all rörelse och mimik vid användning av Botox?

Botox blockerar signalen mellan nerv och muskeln man behandlar. Man kan under effekten av Botox känna sig stel och tappa en del mimik, men detta är individuellt och beroende på vilka doser Botox man lägger. Våra behandlare anpassar dosen efter dig och dina behov. Vi anpassar våra doser för att endast försvaga muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkorna men ändå behålla mimiken i ansiktet, på så sätt ser resultaten naturligare ut.

Vad behöver jag tänka på inför min botoxbehandling?

Vid behandlingstillfället måste du tänka på att:

– Du ska inte ha feber

– Du ska inte ha någon infektion som pågår i kroppen eller injektionsområdet.

– Du får inte vara gravid eller amma vid behandlingen

OBS! För att minska risken för blödning och blåmärken kan man undvika alkohol och NSAID preparat som ipren ca en vecka före behandling, samt omega 3 och omega 6 ca. två veckor före behandling.

Vad behöver jag tänka på efter min botoxbehandling?

Själva botoxen är kvar i kroppen i ca. två dygn och kan under den tiden flytta på sig om man är oförsiktig. För att undvika infektioner, onödiga biverkningar och för att garantera ett så bra slutresultat som möjligt bör du tänka på att

– Du skall undvika att ta på det behandlade området samt använda smink samma dag som behandlingen på grund av infektionsrisk.

– Du bör undvika träning och bastu i 48 timmar då svett och ansträngning kan påverka resultatet och orsaka svullnad runt injektionsområdet.

– Du bör undvika direkt solljus och solarium i ca 2 veckor. Utomhus bör du därför använda ett solskydd med hög SPF och gärna en keps eller hatt som täcker området.

– Undvik andra behandlingar på området i 2 veckor, t.ex. ansiktsbehandling

– Du bör undvika alkohol i 48 timmar

– ca 1,5 vecka efter behandlingen kan du se slutresultaten av behandlingen, vid behov ingår kostnadsfri Touch up, den kan du då boka så att du är på kliniken ca. 2 veckor efter ditt besök.

I samband med din behandling hos oss kommer du få tydliga instruktioner på vad du ska tänka på samt vad du kan förvänta dig av behandlingen.

 

Hur bokar man tid?

Du kan enkelt se lediga tider och boka via länken ovan

Har du frågor eller funderingar kan du nå oss på:
tel: 036 550 44 44
E-post: info@klinikforma.se

Priser Botox

1 område1 849 kr
 
2 områden2 899 kr 
 
3 områden3 599 kr
 
4 områden4 099 kr
 
Ögonbrynslyft1 299 kr
 
Lipflip1 299 kr
 
Gummysmile – tandköttsvisning1 299 kr
 
Bunnylines / Näsrynkor1 299 kr
 
Botox i hakan- minska apelsinhud1 299 kr
 
Käkreducering (faceslimming)3 599 kr
 
Svettbehandling Armhålor4 599 kr
 
Tinningar, 1 849 kr
 
Microbotox2 949 kr

Områden som kan behandlas med Botox

Det finns många användningsområden för Botox. Nedan kan du läsa om de som vi på Klinik Forma oftast brukar utföra.

Glabella (arga rynkan)

Glabella är området mellan ögonbrynen som många kallar för ”argrynkan”. Detta är en av de vanligaste behandlinsområdena och kan även hjälpa till att lätta spänningshuvudvärk.

Panna

Pannan behandlas oftast i kombination med glabella då det annars finns risk för att glabellan tynger ner när pannan inte kan lyfta upp. Fantastisk behandling som ger mycket lyster. Hjälper även till att lindra huvudvärk.

Kråksparkar

Rynkorna runt ögonen behandlas för att minska rynkorna och öppna upp ögonen

Ögonbrynslyft

Denna behandling kan hjälpa till att lyfta ögonbrynens yttre del och öppna upp ögat. Behandlingen passar de flesta men inte om man har för tunga ögonlock. För tunga ögonlock med lös hud rekommenderar vi Plasmage

Bunnylines

Bunnylines är de horisontella näsrynkorna. Vissa personer använder dessa muskler mycket när de pratar och det bildas då linjer längs med näsans sidor, de fallen är denna behandling utmärkt.

Gummysmile

Denna behandling sänker läppen när du ler och är perfekt för de som besväras av att de visar mycket tandkött när de ler.

Svettningar (Hyperhydros)

Botox kan användas för svettningar i armhålorna. Genom att injicera Botox ytligt i svettkörtlarna blockeras de i allt ifrån 4-12 månader. Väldigt uppskattad behandling.  

Resultat syns inte direkt utan kommer successivt och får full effekt ca 7-14 dagar efter behandlingen.

Lipflip

Passar de som har en övrtläpp som viker sig in när de ler. Efter behandling med Botox runt överläppen viker sig läppen istället ut och mer av läppröda syns. Behandlingen hjälper även till att släta ut rynkor på överläppen.

Sura mungipor

Vid stark muskuluatur i mungiporna kan de dras neråt. Botox hjälper till att slappna av dessa muskler så att mungiporna vänds uppåt istället.

Haka

Botox i hakan minskar ”apelsinhuden” (små gropar i hakan som uppstår när man spänner sig) och slappnar av hakan så den sänks en aning.

Käkmuskler

Perfekt för de som lider av spänningar och/eller smärta i käkarna. Du blir avslappnad och musklerna blir mindre vilket automatiskt leder till att du blir en aning smalare i käkpartiet vilket även kallas ”jawslimming”

Kan man göra en läppförstoring med Botox?

Botox är muskelavslappnande och ger inte någon volym. Om man är ute efter volym rekommenderar vi fillers. Däremot kan man använda botox för att lyfta överläppen om den har en tendens att vika sig inåt eller för gummy smile behandling. Även rynkor ovanför läppen kan behandlas med botox.

Andra populära behandlingar

Nedan kan du se ett urval av våra andra behandlingar.

Cosmetic injection to the pretty woman face on white background

Fillers

Läs mer om våra Fillersbehandlingar

Woman having hair removal procedure on leg applying wax strip depilatory in salon. Depilation concept

Hårborttagning med laser

Läs mer om våra laserbehandlingar

prp jonkoping

PRP & PRF

Läs mer om våra PRP/PRF-behandlingar